Onze website wordt geüpdate en is nog in bewerking

info@stichtingcrowdience.nl

Helder over onderzoek

Onderzoekers moeten in hun oproep en werving mogelijke onderzoeksdeelnemers zo goed en volledig mogelijk informeren over het onderzoeksproject. Dit leidt in de praktijk vaak tot lange ingewikkelde informatiebrieven, waardoor de boodschap ondergesneeuwd raakt en mensen afhaken. Mensen met een LVB of die moeite hebben met lezen en schrijven, schrikt een lange ingewikkelde brief af. Ze lezen de brief niet meer in de verwachting dat het onderzoek ook wel te moeilijk zal zijn. En dat is zonde! Iedereen is ervaringsdeskundige op het gebied van hun gezondheid en moet kunnen meedenken en doen aan gezondheidsonderzoek. Inhoud en vormgeven van onderzoeksinformatie kan daarbij helpen.

Doel. Dit project had als doel om een toegankelijke online tool te maken waarmee gezondheidsonderzoekers één of eerdere communicatieproducten kunnen maken voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, om ze 1) te werven voor deelname aan onderzoek, en 2) volledig te informeren over willekeurige onderzoeksprojecten.

Aanpak. Er is gewerkt volgens de Design thinking methode, wat als doel heeft om complexe problemen op te
lossen met behulp van creativiteit. In verschillende fases hebben de volgende werkzaamheden plaatsgevonden:

  • Fase I: literatuur onderzoek, verdiepende gesprekken, identificeren van focusgebieden.
  • Fase II: praktische oplossingen bedenken voor de focusgebieden in projectteam en samen met ervaringsdeskundigen, ontwikkelen schetsen.
  • Fase III: testen schetsen naar prototypes resulterend in de templates waarmee de webtool gebouwd werd. Ook is een beeldbank toegevoegd.

Er zijn templates in toegankelijke taal gemaakt voor vragenlijstonderzoek, focusgroepen, interviews, medische onderzoek en onderzoek met ‘ik onderzoek mee’. Ook zijn er afspraken kaarten en toestemmingsformulieren. De templates kunnen vrij aangepast worden door de onderzoeker en kunnen vervolgens worden afgedrukt en/of zijn via een link online beschikbaar om te delen naar deelnemers toe.

Kijk ook op de website van YURR.Studio over dit project!

In 2023 ontvingen we twee subsidies waarin we met een vervolg bezig zijn van dit project en we een visuele toolbox bouwen.