COVID-19 monitor verstandelijk beperkten en laaggeletterden

De eerste resultaten van de COVID monitor zijn bekend. De monitor is afgenomen via ‘Ik onderzoek mee’.

De pandemie duurt inmiddels langer dan een jaar en veel Nederlanders vinden het mentaal zwaar om om te gaan met de huidige beperkingen en maatregelen. Veel aandacht gaat uit om jongeren en ouderen te helpen die zich eenzaam en geïsoleerd voelen. Een andere belangrijke groep waar weinig informatie over bekend is, zijn laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. De COVID monitor van de GGDen Gelderland-Midden en -Zuid, die ook landelijk is uitgezet, geeft hier meer zicht op.

Je kunt hieronder de factsheet met tips downloaden of hier klikken om meer te lezen over het onderzoek.

Nieuw onderzoek: Intiem zijn met chronische pijn?

Intiem zijn met chronische pijn? Een privé onderwerp waar niet vaak over gesproken wordt.

Intiem zijn met chronische pijn?

Dit onderzoek gaat over de invloed van chronische pijn op jouw ervaringen met intimiteit in jouw liefdes- en seksleven. Denk hierbij aan (geen) energie of zin hebben in seks, de invloed van chronische pijn op gevoelens van aantrekkelijkheid, onzekerheid over het maken van bewegingen of houdingen, of angst over wat wel of niet kan. Het is een privé onderwerp waar niet zomaar over gesproken wordt. Dit is ook de reden waarom onderzoekers en (zorg)hulpverleners hier meer over willen weten.

Het bespreken van seksuele zorgen blijkt niet vaak te gebeuren in behandelingen van mensen met chronische pijn. (Zorg)hulpverleners kunnen het ongemakkelijk vinden om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken. Toch geven regelmatig mensen aan de bespreking van dit onderwerp gemist te hebben tijdens hun behandeling.

Onderzoek

Door dit onderzoek krijgen we meer inzicht in hoe en waarmee we chronische pijn patiënten kunnen helpen. En wat er nodig is om het onderwerp bespreekbaar te kunnen maken tijdens de behandeling.

Je kan jouw ervaringen en ideeën delen over de volgende onderwerpen:

  1. Welke beperkingen of problemen ervaar je met intimiteit en op seksueel gebied door chronische pijn?
  2. Welke manieren heb je gevonden om met beperkingen of problemen met intimiteit of op seksueel gebied om te gaan?
  3. Welke vragen heb je over intimiteit en seks die je wilt bespreken met (zorg)hulpverleners?

Andere deelnemers delen ook hun ervaringen. Je kan aangeven bij ‘ervaringen van anderen beantwoorden’ in hoeverre jij je in hun ervaringen herkent.

De informatie uit het onderzoek wordt verwerkt tot adviezen voor (zorg)hulpverleners. Hierdoor kunnen zij meer aandacht geven aan het onderwerp seksualiteit en intimiteit wanneer chronische pijn patiënten hier behoefte aan hebben.

Heb je vragen over dit project en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Eveline de Jong van het Landelijk Netwerk Chronische Pijn: eveline@landelijknetwerkchronischepijn.nl

Je kan hier de handleiding downloaden voor de Ik onderzoek mee website

Ontwikkeling van Crowdience als inclusief platform

Door webongelijkheid worden grote groepen benadeeld. Het is belangrijk om het Crowdience platform aan te laten sluiten op de mogelijkheden en leefwereld van alle mensen.

“Ontwikkeling van Crowdience als inclusief platform” verder lezen

Healthy Brain Study

Laat je onderzoeksideeën weten voor de Healthy Brain Study via Crowdience!

“Healthy Brain Study” verder lezen

Crowdience ontvangt subsidie SIDN fonds

Met steun van SIDN fonds wordt het platform toegankelijk gemaakt om burgerwetenschap te kunnen doen met kwetsbare doelgroepen.

“Crowdience ontvangt subsidie SIDN fonds” verder lezen